Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it/tools-faciliteiten/kennisclips

Bezoek nieuwe website

Video voor in je onderwijs

Het gebruiken van video in je onderwijs kan je onderwijs verrijken en versterken. Wil je graag video inzetten in je onderwijs? Dit kan op verschillende manieren. Op deze pagina lichten we toe welke verschillende typen onderwijsvideo’s er zijn, en hoe je deze kunt maken.

Soorten video voor in je onderwijs

Kennisclips zijn korte videopresentaties van niet meer dan 10 minuten, gericht op één onderwerp of concept. Je kunt een kennisclip op verschillende manieren inzetten in je onderwijs. Een kennisclip moet de studenten aanzetten tot bijvoorbeeld het bestuderen van de stof, het oplossen van vraagstukken of het voorbereiden van een practicum. Je kunt een kennisclip inzetten:

  • Ter vervanging van een hoorcollege (je kunt hiervoor meerdere kennisclips maken).
  • Voor verdieping in je onderwijs (de student kijkt thuis naar de kennisclips en maakt de opdrachten. Tijdens de contactmomenten kun je dieper op de stof ingaan.)
  • Voor instructie van opdrachten, practica of apparatuur.
  • Als onderdeel van een online module.

Je kunt kennisclips zelfstandig vanuit huis opnemen of in een studio. Kijk hier voor meer informatie over welke studio’s er binnen de UU zijn en hoe je deze kunt reserveren.

Kijk hier de animatie over kennisclips.

Een animatie is een korte video met getekende poppetjes, objecten of teksten. Animaties zet je in wanneer een onderwerp vraagt om visualisatie. De beelden dragen bij aan het overbrengen van de informatie. Ook kan een animatie de informatie ‘aantrekkelijker’ maken om tot je te nemen. Animaties zijn met name geschikt om ingewikkelde theorieën, concepten of processen uit te leggen.

Binnen de UU kan je zelfstandig animaties maken met de tool PowToon. Heb je interesse in het maken van animaties met deze tool? Neem dan contact op met Teaching Support.

Een weblecture is een integraal opgenomen hoorcollege dat vervolgens online beschikbaar komt voor studenten. Het is in een aantal hoorcollegezalen van de UU mogelijk om zelf je hoorcollege op te nemen. Deze opnames komen automatisch terecht in het videoplatform van de UU. Voor meer informatie over het opnemen van hoorcolleges, ga naar deze intranetpagina.

Online cursussen en workshops

Wil je meer weten over video? En over hoe je een goede video kunt maken? Volg dan deze online module over video. In deze cursus wordt besproken hoe je video kunt inzetten in je onderwijs, en wat de didactische aandachtspunten zijn bij het maken van een video.

Daarnaast biedt Educate-it regelmatig (online) workshops aan over video.

Contact

Marjolein Haagsman

Docent-expert

m.e.haagsman@uu.nl

Aleid de Jong

Didactisch adviseur

a.y.dejong@uu.nl

Share