Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it/tools-faciliteiten/kennisclips/aan-de-slag

Bezoek nieuwe website

Aan de slag

Je kunt video’s thuis opnemen, of je kunt ze opnemen in één van de studio’s van de Universiteit Utrecht. Er zijn DIY-studio’s waar je zelfstandig video’s kunt opnemen, en er zijn studio’s waarbij je professionele ondersteuning kunt krijgen.

Het is mogelijk om thuis of vanaf je eigen werkplek een kennisclip op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld met het videoplatform van de UU. Ook kan je eventueel zelf animaties maken met Powtoon.

DIY-studio’s

Op de Universiteit Utrecht zijn verschillende DIY-studio's aanwezig waar je een kennisclip kunt opnemen. Deze studio's zijn zo gebouwd dat je hier gemakkelijk zelfstandig aan de slag kunt.

  • DIY Kromme Nieuwegracht 80 Studio 1.03
  • DIY Universiteitsbibliotheek Uithof Studio 2.48
  • DIY Bolognalaan 101 Studio 2.042

Je kunt deze studio's zelf reserveren via Resourcebooker. In Resourcebooker vind je ook informatie over wie je kunt contacteren als je toch praktische ondersteuning kunt gebruiken bij de opname.

Professionele studio’s

Naast de DIY-studio’s heeft de Universiteit Utrecht ook een aantal professionele studio’s waarbij een je ondersteund kan worden door een professionele videomaker. Deze videomaker kan eventueel ook helpen met de montage van de video. Hiervoor bestaan de volgende studio’s:

Het is ook mogelijk om onderwijsvideo’s op locatie op te nemen. Bijvoorbeeld: in een lab, in of om een openbaar gebouw, in een museum. De locatie kan bijdragen aan het verduidelijken van je verhaal. Het opnemen van een video op locatie vraagt wel veel voorbereiding en tijd van jou als docent. Begeleiding van een onderwijskundige en een mediateam is hierbij sterk aan te raden.

Ben je geïnteresseerd in het opnemen van onderwijsvideo’s op locatie? Neem dan contact op met:

Liesbeth van de Grint

Projectleider

E.J.M.vandeGrint@uu.nl

Aleid de Jong

Didactisch adviseur

a.y.dejong@uu.nl

Het is binnen de UU mogelijk om je video te editen. Het UU Videoplatform biedt enkele editingmogelijkheden (fragmenten wegknippen uit de video). Voor meer geavanceerde editingmogelijkheden kan je Adobe Creative Cloud downloaden via het software center van de UU.

Dit softwarepakket biedt ook twee applicaties voor het editen van video's:
• Adobe Première Pro (voor de meer ervaren videomaker)
• Adobe Rush (voor wat laagdrempeliger gebruik)

Wanneer je gebruikmaakt van een professionele studio, of samenwerkt met een professioneel mediateam voor een opname op locatie, kan je in overleg met de videomakers eventueel afspreken dat zij zorg dragen voor de editing.

Praktisch Stappenplan

  1. Bepaal eerst wat het doel en de doelgroep voor je video is.
  2. Bedenk hoe je de video wil integreren in je cursusontwerp. Wil je de video onderdeel maken van een e-module? Of wil je een opdracht aan de video koppelen?
  3. Kies het onderwerp dat je in de video gaat behandelen. Wil je een onderwerp behandelen waar zeer veel over te zeggen valt? Probeer het thema dan op te breken in kleinere sub-onderwerpen waarvoor je elke een aparte video maakt.
  4. Bedenk hoe je je video wilt opnemen. Thuis, in een studio of op locatie? Dit zal afhangen van de beschikbare middelen en tijd, en het doel dat je wilt bereiken.
  5. Maak een script voor je video. Als je een kortere, informele video maakt, kunnen een aantal bulletpoints volstaan. Voor een video op locatie kan een uitgebreider script van belang zijn, waarin je alvast nadenkt over de combinatie van tekst én beeld. Wil je advies over hoe je een script schrijft? Neem dan contact op met Aleid de Jong of Liesbeth van de Grint.
  6. Denk aan de AVG-regeling. Komen er collega’s of andere mensen in beeld in je video? Zorg ervoor dat je dit conform de AVG-wet- en regelgeving doet.
  7. Ontsluit en publiceer je video. Je kunt onderwijsvideo’s op Blackboard plaatsen, op het Videoplatform van de UU, in Feedbackfruits, of op Figshare. Verder is het ook mogelijk om je video op de Youtube-kanalen van de UU plaatsen (als verborgen of openbaar) of in Vimeo. Bekijk deze intranetpagina voor meer informatie over publicatie van video’s binnen de UU.

Share