Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Alle tools

Peerfeedback

250+

Peergrade is een online platform voor het geven en ontvangen van peer feedback op opdrachten door studenten. De docent formuleert cursus specifieke feedbackvragen of een rubric (beoordelingsschaal) die de studenten gebruiken om elkaars werk van feedback te voorzien. Peer feedback is mogelijk op verschillende bestandsformaten, zoals Word, PDF en verschillende audio en video formation.

 • Maak het geven van peer feedback eenvoudiger
 • Geef studenten sturing door een rubric
 • Locatie en tijdsonafhankelijk
GroepsopdrachtPeerfeedbackPeergradeDocentervaring

“Het grootste deel van de studenten gaven aan liever via Peergrade peer feedback te geven dan persoonlijk tijdens het werkcollege. Met name de manier waarop de feedback vragen gesteld waren en de anonimiteit droegen er aan bij om zelf kritisch feedback te geven, maar ook de gekregen feedback kritisch te beoordelen. Een groot succes!”

Docent K. Gielen


Peergrade geeft veel mogelijkheden om:

 • Al dan niet anoniem feedback te geven
 • te laten reflecteren door de student
 • met groepsopdrachten te werken
 • te reageren op feedback

Voor jou als docent biedt Peergrade uitgebreide mogelijkheden tot monitoring in de vorm van learning analytics en inzage in de gegeven peer feedback. Bijvoorbeeld inzicht in het percentage overeenstemming tussen feedback gevers of het aantal woorden dat besteed is aan het schrijven van feedback per student.

 • Peergrade is ideaal om studenten eerst elkaar feedback te laten geven op bijvoorbeeld een paper of verslag zodat ze vervolgens nog een verbeterslag kunnen maken voordat ze de definitieve versie inleveren bij de docent.
 • Doordat je in Peergrade als docent zelf de feedbackvragen of rubrics ontwerpt, geef je de studenten duidelijke richtlijnen voor het geven van de peer feedback.
 • Met de uitgebreide monitoring binnen Peergrade kan je als docent onder andere snel achterhalen welke studenten weinig, of afwijkende feedback hebben gekregen. Je kunt dan snel ingrijpen door bijvoorbeeld zelf extra feedback te geven.

 

Overweeg je Peergrade in te zetten in je onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. We maken dan een afspraak en geven advies over de inzet van Peergrade voor jouw cursus.

Zeker van het gebruik van Peergrade?

 1. Stuur een mail naar educate-itbalie@uu.nl (of vul het contactformulier in) waarin je benoemt wanneer je met Peergrade aan de slag wilt en wat je (onderwijs)doel is.
 2. Educate-it zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen over het account en de inloggegevens.
 3. Optioneel: volg een workshop over Peergrade
 4. Zet de opdracht klaar in Peergrade. We raden we aan om een afspraak te maken waarbij we helpen met de inrichting van de eerste opdracht. Educate-it zal hierover contact met je opnemen. Binnen een uur staat de opdracht dan klaar voor gebruik
 5. Tijdens de cursus monitor je de gegeven peer feedback.

Wil je jouw studenten voorbereiden op het geven van effectieve feedback? Laat ze deze video zien!

Gestart in 2017-2018. Licentie loopt tot 31 december 2022. Het ligt in de lijn der verwachting dat deze licentie jaarlijks wordt verlengd


Didactische tips over peerfeedback

In samenwerking met O&T heeft Educate-it een bestand gemaakt met didactische tips voor het gebruik van peerfeedback. Dit bestand is hier te vinden.

Hoe werkt Peergrade?
Peergrade is een webbased tool. Er hoeft niets te worden geïnstalleerd of gedownload.  Als docent kun je studenten toevoegen aan jouw opdracht door middel van een uitnodiging per e-mail.

Kan ik mijn opdrachten en rubrics hergebruiken en delen met andere docenten?
Ja, in Peergrade kan je zowel je opdrachten als rubrics hergebruiken. Op deze manier bouw je als het ware je eigen bibliotheek van opdrachten en rubrics op die je steeds weer opnieuw kan inzetten. Je kan dit als je wilt ook weer delen met andere docenten.

Zijn opdrachten, feedback en beoordelingen te exporteren vanuit Peergrade?
Ja, dit is allemaal te exporteren. Opdrachten kunnen zowel los als in bulk gedownload worden. Feedback en beoordelingen kunnen gedownload worden in een .csv bestand waarin alle feedback en beoordelingen per student wordt weergeven.

Is er een handleiding beschikbaar?

Ja er zijn verschillende handleidingen beschikbaar voor Peergrade. De docent handleiding kan je hier downloaden. Er is ook een hand-out voor studenten, hierin staat beschreven hoe studenten een product in kunnen leveren, hoe ze feedback kunnen geven en hoe ze kunnen reageren op ontvangen feedback. De studenten hand-out kunt je hier downloaden.

Wil je als docent ook feedback geven binnen Peergrade? In deze hand-out staat beschreven hoe je dit kunt doen.

Ik krijg de melding dat mijn Peergrade account afloopt wat moet ik doen?

Nadat je voor Peergrade registreert duurt het soms even voordat je officieel onder de UU licentie valt. Over het algemeen verdwijnt deze melding binnen enkele dagen. Is dat niet het geval neem dan contact op met fbinnovatietools@uu.nl

Peergrade is de nummer 1 op het gebied van interactie!

Kijk hier voor het overzicht

 • Dian de Vries /

  Gebruiksgemak
  Activeert mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden
 • Ronnie de Jonge /

  Gebruiksgemak
  Activeert mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden
 • Anonymous /

  Gebruiksgemak
  Activeert mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden
 • Jasper van Winden /

  Gebruiksgemak
  Activeert mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden