Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Alle tools

Laboratoriumonderwijs

< 10

LabBuddy is een online applicatie voor het voorbereiden en uitvoeren van experimenten in het laboratorium. In plaats van dat studenten een standaard ‘recept’ uitvoeren, stellen studenten in LabBuddy eerst zelf hun onderzoeksopzet op met behulp van voorbereide blokken, informatie en vragen over de theorie.

Tijdens het practicum volgt de student het protocol in LabBuddy waarbij ze automatisch feedback, vragen en ‘Just-in-Time’ informatie krijgen. De tool biedt daarnaast de mogelijkheid om instrumenten in het laboratorium te reserveren en een uitgebreid labjournaal bij te houden. In het labjournaal kan de student direct opmerkingen en conclusies schrijven en grafieken uit bijvoorbeeld Excel toevoegen. Aan het einde van het experiment kan de student het labjournaal naar Word exporteren en deze inleveren bij de docent.

  • Betere voorbereiding en uitvoering van labpractica
  • Automatisch feedback bij experimenten
  • Just-in-time informatie
LabBuddyLabvaardighedenPracticumondersteuningVoorbereiden

De voordelen van LabBuddy:

  • Studenten komen goed voorbereid naar de labzaal
  • LabBuddy stimuleert de student om zelf na te denken over de opzet van een practicum in plaats van een standaard ‘recept’ te volgen.
  • Veel praktische vragen worden door LabBuddy al beantwoord, waardoor er meer tijd is voor diepgang tijdens het practicum.
  • De docent kan via LabBuddy overzichtelijk zien wat er aan voortgang en resultaten binnen zijn groep plaatsvindt
  • Educate-it biedt zowel onderwijskundige als technische ondersteuning bij het herontwerp van jouw practicum met LabBuddy.

Kortom: door LabBuddy in te zetten wordt dure practicumtijd optimaal besteed!

Ervaringen van collega’s

Er is al een campus brede licentie voor LabBuddy afgesloten. Alle medewerkers en studenten van Universiteit Utrecht kunnen ongelimiteerd gebruik maken van LabBuddy.

LabBuddy is al succesvol getest door een aantal UU collega’s. Benieuwd naar hun ervaringen? Bekijk de video of neem een kijkje op de inspiratiepagina.

Overweeg je LabBuddy in te zetten in jouw onderwijs? Neem dan contact op met Educate-it. Let op: Het herontwerpen van een practicum en het technisch ontwerpen kost Educate-it enige tijd. Wees daarom ruim op tijd, het liefst minstens drie maanden van tevoren, met het aanvragen van LabBuddy.

 

LabBuddy is een online practicumhandleiding die ervoor zorgt dat studenten optimaal voorbereid zijn voordat ze beginnen aan hun experimenten in het laboratorium. De online handleiding is interactief, en geeft ook antwoord op praktische vragen, waardoor er voor de docent meer tijd overblijft om te focussen op de inhoud en de leerdoelen.

Naar de ervaring

Be Prepared! How Pre-lab Modules Affect Students’ Understanding of Gene Mapping

Lab activities are characteristic of life science education. In the current study, we investigate whether pre-lab modules can improve students’ understanding of the theories and experimental procedures associated with lab activities. Such effects were studied in context of an expository lab on gene mapping in biology undergraduate education.

Bekijk het volledig onderzoek

Educate-it heeft meer onderzoek gedaan naar onderwijs innovatie.

Bekijk al het onderzoek hier