Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Alle tools

E-Modules ontwikkelen

(2) 200+

Xerte Online Toolkits (XOT) is een e-learning ontwikkeltool waarmee je interactieve leermaterialen (e-modules) kunt ontwikkelen. In deze online ontwikkelomgeving kan je als docent eenvoudig een module maken met interactieve vragen, video’s, afbeeldingen en informatieve teksten.

  • Zelf e-modules ontwikkelen
  • Tekst, media en interactie gecombineerd
  • Beter voorbereide studenten
E-moduleOefenenVoorbereidenXerte

  • E-modules kun je gebruiken als voorbereiding op een college, webinar, (online) werkgroep of practicum, waardoor studenten beter voorbereid naar de les komen.
  • E-modules kunnen een college of practicum vervangen, door de stof online aan te bieden aan de student. Dit biedt in het contactonderwijs ruimte voor vragen, discussie en verdieping.
  1. Via xerte.uu.nl kun je inloggen met je Solis-ID en wachtwoord. Je hebt dan direct toegang tot de ontwikkelomgeving van Xerte.
  2. Optioneel: je kunt een workshop volgen over Xerte en/of een individuele afspraak maken om meer te weten te komen over de mogelijkheden van Xerte voor jouw onderwijs. Ook voor vragen of hulp bij het invullen van je e-module(s) kan je bij ons terecht. Mail hiervoor naar educate-itbalie@uu.nl.
  3. Denk na over hoe je de module of modules wilt inzetten in het onderwijs en stel de inhoud hiervoor samen.
  4. Ontwikkel de module(s) in Xerte, eventueel samen met een collega of student-assistent. Geef jezelf voldoende tijd om Xerte eigen te maken. In de Xerte-omgeving is een demo, snelgids en uitgebreide handleiding beschikbaar.

Wil je de module(s) vervolgens inzetten in het onderwijs? Hier zijn verschillende mogelijkheden voor. We helpen je hierbij graag: educate-itbalie@uu.nl

Startdatum: blok 1 2015-2016. De licentie van deze tool loopt tot 30 juni 2023.

Hoe geef ik studenten toegang tot een e-module die ik gemaakt heb in Xerte?

Bij de project properties van je e-module in Xerte kun je de module ‘exporteren.’ Je kunt de module als SCORM-pakket plaatsen in je cursusomgeving in Blackboard. Via je cursus hebben studenten dan toegang tot de module.

Ik wil graag snel aan de slag, hoe kan ik beginnen?

Xerte heeft een quick start guide.

Vanuit Educate-it worden docenten van de Universiteit Utrecht gestimuleerd en ondersteund in het gebruik van ICT tools in hun onderwijs. Educate-it onderzoekt regelmatig wat de ervaringen van zowel docenten als studenten zijn met betrekking tot deze tools. In dit overzicht worden resultaten uit verschillende evaluatierapportages verbonden en vergeleken. Hierbij is gebruik gemaakt van zowel kwantitatieve als kwalitatieve data.

Bekijk het volledige onderzoek

Een regulier hoorcollege is de meest voorkomende lesmethode in het Hoger Onderwijs. Steeds meer HO instellingen kiezen echter voor het inzetten van geregistreerde hoorcolleges en studenten zijn daar positief over. Maar wat zeggen de literatuur en UU docenten over de inzet en het effect van geregistreerde hoorcolleges in het Hoger Onderwijs?

Bekijk het volledige onderzoek

Be Prepared! How Pre-lab Modules Affect Students’ Understanding of Gene Mapping

Lab activities are characteristic of life science education. In the current study, we investigate whether pre-lab modules can improve students’ understanding of the theories and experimental procedures associated with lab activities. Such effects were studied in context of an expository lab on gene mapping in biology undergraduate education.

Bekijk het volledig onderzoek

Educate-it heeft meer onderzoek gedaan naar onderwijs innovatie.

Bekijk al het onderzoek hier

E-modules kun je als docent op verschillende manieren inzetten. Bijvoorbeeld als voorbereiding op een college of practicum waardoor studenten beter voorbereid in de les verschijnen. Ook kan een e-module een college of practicum vervangen door de materie online aan te bieden aan de student, waardoor er tijdens contactonderwijs ruimte is voor vragen, discussie en verdieping.

Naar de ervaring

Xerte scoort op een 5-puntsschaal van (1) helemaal mee oneens tot (5) helemaal mee eens

– Een 3.7 op het stimuleren van motivatie bij studenten 

– Een 3.08 op het stimuleren van interactie bij studenten 

– Een 3.72 op het stimuleren van leeropbrengst bij studenten

  • Marc van MIl /

    Gebruiksgemak
    Activeert mijn studenten
    Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden
  • Elly Langewis /