Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Alle tools

Communicatievaardigheden

20+

In DialogueTrainer kunnen docenten eenvoudig een simulatie creëren, waarin studenten gespreksvaardigheden oefenen met een virtueel personage. Een voorbeeld is een slechtnieuwsgesprek of een farmaceutisch consult. Het personage reageert met zowel tekst als een emotie op de keuzes die een student maakt en deze keuzes leiden tot een score.

DialogueTrainer is ontwikkeld voor het oefenen van communicatievaardigheden in de opleidingen Farmacie, Psychologie, Geneeskunde en Diergeneeskunde.

 • Communicatievaardigheden ontwikkelen
 • Simulaties en eigen scenario’s creëren
 • Virtuele personages
Communicatie vaardighedenDialoguetrainerSimulatieVoorbereidenZelfstudie

 • DialogueTrainer kan worden ingezet als voorbereiding op het face-to-face oefenen van gespreksvaardigheden, zodat studenten kunnen oefenen met verschillende soorten gesprekken.
 1. Via dialoguetrainer.app kun je inloggen met je Solis-ID en wachtwoord. Je hebt dan toegang tot een aantal voorbeeld gespreksscenario’s die je kan spelen. In DialogueTrainer zijn handleidingen beschikbaar die helpen bij het zelf ontwikkelen van scenario’s.
 2. Optioneel: je kunt een workshop volgen over DialogueTrainer en/of een individuele afspraak maken om meer te weten te komen over de mogelijkheden van DialogueTrainer voor jouw onderwijs. Ook voor vragen of hulp bij het ontwikkelen van scenario’s kan je bij ons terecht. Stuur hiervoor een e-mail naar educate-itbalie@uu.nl.
 3. Binnen DialogueTrainer zijn verschillende ‘domeinen’. Voor de UU zijn dat: Farmacie, Psychologie, Diergeneeskunde, Geneeskunde, Biomedische wetenschappen, Informatica, en Pedagogiek. Stuur een e-mail naar educate-itbalie@uu.nl om toegang te krijgen tot één van deze domeinen, of om een nieuw domein aan te laten maken. Educate-it neemt binnen drie werkdagen contact met je op.
 4. Selecteer een bestaand scenario, pas een bestaand scenario aan aan je eigen context, of creëer een nieuw scenario.
 5. Publiceer het scenario dat je door je studenten wil laten spelen in je domein.
 6. Nodig de studenten die je het scenario wil laten spelen via hun studentnummer uit in DialogueTrainer.
 7. Nu kunnen studenten met hun Solis-ID inloggen en vervolgens direct het door jou gepubliceerde scenario spelen.

Licentie loopt tot mei 2023.

Effectief communiceren is één van de belangrijkste ‘21st century skills’. Vaak wordt gedacht dat deze vaardigheid alleen via face-to-face onderwijs geleerd kan worden. Recent ontwikkelde technologie maakt het echter mogelijk om dit ook online te doen, bijvoorbeeld via de tool DialogueTrainer voor gespreksscenario’s. Vanaf het begin ben ik betrokken geweest bij de ontwikkeling van deze tool binnen twee universiteitsbrede projecten (dit zijn de projecten Communicate I en II; 2013-2019). Als eerste heb ik deze tool centraal en grootschalig ingezet in het onderwijs, namelijk de cursus ‘Professionele Gespreksvoering’ binnen de opleiding Psychologie (ca. 500 studenten per jaar).

Naar de ervaring
 • Raja Lala /

  Gebruiksgemak
  Activeer mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden
 • Michiel Hulsbergen /

  Gebruiksgemak
  Activeer mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden
 • Anoniem /

  Gebruiksgemak
  Activeer mijn studenten
  Ik zou deze tool aan mijn collega's aanraden