Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Alle tools

Animaties maken

10+

Powtoon is een online programma om animaties te maken. Een animatie is een korte video met getekende personen, objecten of teksten. Het programma biedt de gebruiker plaatjes, templates, bewegingen, muziek en meer aan om zelf animaties mee vorm te geven. Het programma biedt vele vooringestelde opties om scènes te maken en daarnaast ook vrijheid en ruimte om eigen materiaal te uploaden.

  • Animaties zelf ontwikkelen
  • Vooringestelde templates
  • Aantrekkelijk maken van educatief materiaal
AnimatieKennisclipPowtoonVideo

Animaties zet je in wanneer een onderwerp vraagt om visualisatie. De beelden dragen bij aan het overbrengen van de informatie. Ook kan een animatie de informatie ‘aantrekkelijker’ maken om tot je te nemen. Onderwerpen waarover je een animatie kan maken zijn bijvoorbeeld procedures, verhalende thema’s en complexe concepten. Let er wel op dat de informatie niet te diepgaand of gedetailleerd is. Een animatie zal geen college, boek of artikel kunnen vervangen. Animaties dienen meer als een pakkende en korte methode om een onderwerp toe te lichten.

Voor het maken van een animatie is het handig om te werken met een script. Het script kun je het best van tevoren opstellen, zodat je gericht aan de slag kan. Onderstaand een aantal voorbeelden van animaties die binnen de omgeving van Powtoon zijn gemaakt:

Wil je  met animaties aan de slag? Educate-it heeft een aantal accounts voor Powtoon beschikbaar. Zowel docenten als studenten kunnen met Powtoon aan de slag.

  1. Stuur een mail naar teachingsupport@uu.nl waarin je benoemt in welke periode je met animaties aan de slag wil en wat je (onderwijs)doel is.
  2. Educate-it zal binnen drie werkdagen contact met je opnemen. Je ontvangt dan een link waarmee je een Powtoon account kunt maken binnen onze omgeving.
  3. Optioneel: Volg een workshop of maak een individuele afspraak over Powtoon en storytelling.
  4. Schrijf een script voor je animatie. Begeleiding vanuit Educate-it is hierbij mogelijk.
  5. Ontwerp je animatie in Powtoon in de door jou aangegeven periode.