Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it

Bezoek nieuwe website

Samenwerken

Samenwerkingsopdrachten worden regelmatig ingezet in het onderwijs. Onderzoek wijst uit dat de inzet van activerende werkvormen met samenwerkingselementen studenten kan uitdagen tot dieper leren, mits aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. Het gezamenlijk uitvoeren van een opdracht kan bovendien bijdragen aan de ontwikkeling van samenwerkingsvaardigheden, ter voorbereiding op hun professionele loopbaan. Om de potentie van samenwerkingsopdrachten te bereiken is het wel van belang om aan een aantal voorwaarden te voldoen. Als docent krijg je te maken met vraagstukken ‘Wat zijn geschikte samenwerkingsopdrachten? Hoe bereid ik de studenten voor op het groepswerk? Hoe stimuleer ik de (online) samenwerking? Hoe ga ik om met de evaluatie van groepswerk?’

Denk jij erover om studenten te laten samenwerken tijdens je college maar ben je nog op zoek naar informatie of inspiratie? Neem contact met ons op!

We zijn hard aan het werk met het ontwikkelen van een online training, wanneer deze beschikbaar is kun je de training op deze pagina vinden.

Bekijk ons aanbod en kies de vorm die bij je past!

  • Samenwerkend leren in het hoger onderwijs: ontwerp, implementatie en evaluatie van groepsleeropdrachten
    Miranda de Hei deed onderzoek naar samenwerkend leren in het hoger onderwijs en hoe docenten hierin ondersteund kunnen worden. de Hei, M. S. A. (2016). Collaborative learning in higher education: design, implementation and evaluation of group learning activities(Doctoral dissertation)
  • Samenwerkend leren; studenten waarderen autonomie
    Autonomie, een complexe opdracht, gedeelde verantwoordelijkheid en veel interactiemomenten zijn enkele van de 8 factoren die studenten belangrijk vinden van cursussen die gestoeld zijn op samenwerkend leren. Drie onderzoekers van het departement Biologie gingen met collega’s van Sociale Wetenschappen na wat nodig is om zo’n cursus goed te laten slagen

Wil je weten welke online tools je kunt inzetten om samenwerken te bevorderen? Ga naar de toolwijzer!

Inspiratie opdoen van collega’s die studenten hebben laten samenwerken? Ga naar de inspiratiepagina!

Share