Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it/tools-faciliteiten/programmatisch-toetsen

Bezoek nieuwe website

Programmatisch toetsen

Programmatisch toetsen integreert leren en beoordelen. Het geeft inzicht in de persoonlijke ontwikkeling van de student. De docent geeft het informatie over de onderwijskwaliteit. Betekenisvolle feedback en reflectie hierop zijn essentieel.

Wat is de meerwaarde voor het onderwijs?

Het behalen van een cursus wordt nu bepaald door het resultaat op een enkele toets. Veel in potentie waardevolle informatie blijft hierdoor helaas onbenut. Een programmatische benadering van toetsing kan hiervoor een oplossing zijn. Deze benadering past uitstekend binnen het Utrechts Onderwijs Model. Daarin ligt immers de focus op persoonlijk, activerend onderwijs, waarbij de student de verantwoordelijkheid draagt voor de eigen ontwikkeling.

Informatie volgt binnenkort

Sinds Oktober 2019 is er een Special Interest Group opgezet voor medewerkers van de UU die geïnteresseerd zijn in Programmatisch Toetsen. Deze Special Interest Group wordt vierjaarlijks gehouden. Meer informatie kun je opvragen via teachingsupport@uu.nl.

Er is onderzoek gedaan naar Programmatisch Toetsen. Via deze link vind je verschillende onderzoeksartikelen over Programmatisch Toetsen. Lees ook dit artikel over programmatisch toetsen. 

Er zijn meerdere projecten die te linken zijn aan Programmatisch Toetsen. Deze projecten worden hieronder toegelicht

Equality:

Dit project heeft als centrale doelstelling een gebruiksvriendelijk, online systeem te ontwikkelen dat opleidingen helpt om een visie te ontwikkelen op de eigen toetsing en die te verbeteren. Voor meer informatie kun je kijken deze website.

Incremental Grading:

In het USO-project ‘Incremental Grading krijgen studenten de mogelijkheid om hun eigen beoordelingsverzoeken in te dienen. Ze leveren hun product in, vullen de bijhorende rubric in en beargumenteren hun aanvraag. Vervolgens bekijkt de docent de aanvraag, geeft feedback en valideert deze indien de aanvraag juist is.

Via deze link wordt de aanpak over Incremental Grading en de verwachte voordelen van deze manier van toetsen uitgelegd.

Verster-je-onderwijs-week over Programmatisch toetsen

Het toepassen van programmatisch toetsen doe je binnen een gehele opleiding, niet als individuele docent. Heb je zelf ideeën over de inzet van programmatisch toetsen, bespreek dit dan binnen je opleiding. Voor vervolgstappen en meer informatie over programmatisch toetsen kan je contact opnemen met Educate-it.

Share