Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it/docentontwikkeling/online-modules

Bezoek nieuwe website

Online Trainingen

Ben je docent aan de Universiteit Utrecht, dan kun je de online trainingen van Educate-it gratis volgen; op een plaats en een moment dat het jou uitkomt. Wil je de training liever blended volgen? Dat kan ook! Elke maand staat er een thema uit de cirkel centraal en worden er workshops aangeboden rondom dit thema. Deze workshops sluiten aan bij de online training van dit specifieke thema.

Deze e-module biedt handvatten aan docenten voor het maken van ecologisch verantwoorde keuzes bij het vormgeven van hun onderwijs. De kennis, voorbeelden en opdrachten kunnen docenten inzetten om hun eigen onderwijs stapsgewijs te verduurzamen.

Log in

Challenge Based Learning (CBL) is een onderwijsconcept dat het leren kadert rondom globale, realistische en authentieke challenges. Het geeft studenten de mogelijkheid om in interdisciplinaire teams te werken aan echte maatschappelijke challenges. Deze cursus is gemaakt om je te laten kennismaken met CBL, waar het voor staat, wat de belangrijkste kenmerken en raamwerken zijn en hoe deze kunnen worden toegepast in het onderwijs. 

Bij het organiseren van afstandsonderwijs moet je niet alleen rekening houden met je onderwijs aanpassen naar een online situatie door middel van technologie, maar ook rekening houden met de didactische aspecten van afstandsonderwijs. Daarom wordt in de module ‘afstandsonderwijs ontwerpen’ aandacht besteed aan het ontwerpen van afstandsonderwijs. De module bevat ongeveer 45-60 minuten aan informatie en de mogelijkheid om een uitgewerkt ontwerp van feedback te laten voorzien. 

Via deze link kom je in de module.

Je kunt deze module ook in groepsverband volgen met 4 aansluitende sessies. Meld je direct aan via het aanmeldformulier.

Ben jij een student-assistent die docenten ondersteunt in het ontwikkelen, geven en/of evalueren van het onderwijs in coronatijd? Dan is deze training voor jou! 
 
De overgang naar online onderwijs vergt wat veranderingen in het onderwijs. Deze module biedt handvatten om je taken op een gestructureerde wijze aan te passen. We gaan hierbij in op de onderwerpen: onderwijs voorbereiden, onderwijs geven, toetsen en online tools.

Je maakt kennis met het concept blended learning, de potentie ervan en wat het voor jou als docent kan betekenen. Je staat stil bij het doel van je onderwijs en gaat aan de slag met het (her)ontwerp. Tijdens het ontwerpen bepaal je wat er tijdens het face-to-face onderwijs aan bod komt, wat je online kunt aanbieden en welke tools je zou kunnen inzetten. Je krijgt feedback op je ontwerp en krijgt handige tips bij de implementatie ervan.

Log in

Deze training gaat over wat online onderwijs is en hoe je je eigen online onderwijs kunt ontwerpen. Aan de hand van een aantal stappen, leer je hoe je online onderwijs kunt ontwikkelen. Online onderwijs en online lesgeven zijn heel wat anders dan het geven van het gebruikelijke on-campus onderwijs. Daarom gaat deze training ook specifiek in op online didactiek en aandachtspunten bij het geven van online onderwijs. In de training worden verschillende toepassingen van online onderwijs behandeld, waarbij aan één toepassing uitgebreidere aandacht wordt besteed: Virtual Exchange. Dit is een vorm die de UU komende jaren in samenwerking met een aantal Europese universiteiten verder wil gaan ontwikkelen en inzetten.

Naar de training

In samenwerking met Onderwijsadvies & Training is een nieuwe training ontwikkeld. Deze online training heeft tot doel je te ondersteunen bij het schrijven van een projectplan waarmee je: A)  inzicht krijgt in een mogelijk probleem dat je in je eigen onderwijs ervaart, of B) dat probleem op een gestructureerde manier gaat oplossen. Stapsgewijs zal je uitgenodigd worden om je eigen onderwijs onder de loep te nemen en daarbij na te denken over: de uitkomsten die je beoogt, de leeractiviteit(en) die je zou kunnen inzetten, de leerprocessen die een belangrijke rol spelen, de vraag die je zou willen beantwoorden en de gegevens die je hiervoor moet verzamelen. Onderwijskundige en vakdidactische literatuur zullen je helpen je onderwijs en het leren van je studenten beter te begrijpen, en je projectplan te onderbouwen.

Naar de training

Studenten betrekken is een belangrijk aspect van het onderwijs. Helaas klinkt dit vaak nog als een uitdaging en is het lastig te bepalen waar je kan beginnen.

Deze training gaat kort in op waarom je je studenten zou willen betrekken en op wat voor manieren dit mogelijk is voorafgaand aan-, tijdens en na het geven van onderwijs.

Naar de training

In samenwerking met het Centre for Entrepreneurship is een nieuwe online training ontwikkeld. Deze training geeft informatie over ondernemerschapsonderwijs. Hoe kan je dit als docent meer in je bestaande cursussen verwerken en de ondernemerschapsvaardigheden van studenten stimuleren?

Naar de training

Deze module gaat in op de do’s en don’ts bij het maken van kennisclips voor je onderwijs. Kennisclips zijn korte videopresentaties van maximaal 10 minuten, gericht op één onderwerp of concept. Dit kunnen ook animatievideo’s zijn. In deze module bespreken we wat kennisclips zijn, wat de didactische meerwaarde van kennisclips is, hoe je kennisclips kunt inzetten in je onderwijs, waar je op moet letten als je zelf aan de slag gaat met kennisclips en welke mogelijkheden er binnen de Universiteit Utrecht zijn om kennisclips te (laten) maken.

Log in

In deze online training maak je kennis met de kenmerken van effectieve feedback, de verschillende vormen van feedback, de voor- en nadelen van peer feedback, aandachtspunten bij (peer)feedback in online onderwijs en hoe je feedback kunt integreren in je onderwijs. Aan de hand van een checklist bepaal je hoe je feedback effectief kunt inzetten in je eigen onderwijs.

Log in

De cursus 'De kunst van goede Feedback' is ontwikkeld door het UMCU en  biedt jou, als coschapbegeleider, de gelegenheid je te professionaliseren op didactisch gebied in het geven van goede en effectieve feedback, waardoor de co-assistent zich sneller ontwikkelt.
In het eerste deel leer je op welke wijze je de feedback kunt optimaliseren. In het tweede deel leer je hoe je studenten kunt motiveren en hoe je het feedbackzoekgedrag van studenten kunt herkennen.
Log in

In deze online training leer je aan de hand van de toetscyclus hoe je een toets(vraag) ontwerpt, deze construeert en afneemt en hoe je een toets beoordeelt en analyseert. Onderwerpen die hierbij aan bod komen zijn: kernvragen bij het ontwerpen van een toets, de toetsmatrijs, verschillende vormen van opdrachten, gesloten en open vragen, beoordelingsmethoden, cesuur en begrippen uit de toetsanalyse. Je kunt direct aan de slag met je eigen materiaal.

Log in

Deze module is handig om te volgens als je de basiskennis van (digitaal) toetsen al bezit, maar meer uit je toets wil halen. Het volgende komt aan bod: 

- Een verdiepende uitleg over de mogelijke vraagtypen en multimedia gebruik in digitale toetsen
- Een verdiepende uitleg over toetsanalyse
- Een verdiepende uitleg over formatief toetsen

- Een uitleg over een begeleidingstraject over itembanking
Deze module is bedoeld als je de basis van (digitaal) toetsen al kent, maar meer uit je toets wil halen. 

Log in

Deze online training is speciaal ontwikkeld voor student-assistenten die willen meedenken over nieuwe mogelijkheden in het onderwijs en meer willen weten over blended learning. Je kunt een selectie maken uit de verschillende thema’s die aan bod komen:
– Onderwijs ontwikkelen: het meedenken over de inrichting van de cursus en het voorbereiden van online en face-to-face activiteiten
– Onderwijs geven: ins & outs omtrent online en face-to-face werkvormen en interactie met studenten
– Feedback & toetsing: de mogelijkheden voor het geven van digitale feedback en het inzetten van peer feedback
– Tools: praktische informatie over verschillende tools (apps, programma’s of middelen) die je kunt inzetten in je onderwijs

Log in

Share