Onderwijsinnovatiedenktank: “hoe kan het onderwijs nóg beter worden” volgens de student
Binnen Educate-it zijn we continu bezig met onderwijsinnovatie. De input vanuit de student is hiervoor van wezenlijk belang: het onderwijs is ten slotte vóór de student. Met dat in het achterhoofd is de Onwijsinnovatiedenktank ontwikkeld: een programma waarin studenten input kunnen geven op onderwijsinnovatieprojecten die Educate-it momenteel uitvoert binnen de UU.
Tijdens vier bijeenkomsten in de periode maart tot juli van dit jaar, zijn 13 studenten van de UU met diverse thema’s aan de slag gegaan. Tijdens de sessies werden studenten eerst voorzien van de achtergrond en context van een project. Vervolgens konden zij aan de hand van opdrachten feedback leveren. Wat is het nut van learning analytics? Waar zit ruimte op het gebied van flexibilisering van het onderwijs en studentmobiliteit? Hoe kunnen docenten het beste ondersteund worden bij onderwijsvernieuwing? Dit is een greep uit de vragen die door studenten zijn beantwoord.
Tijdens de sessies kwam onder andere de suggestie om vakken die studenten kunnen volgen aan andere universiteiten toe te voegen aan de cursusgids van de UU, om zo studentmobiliteit tussen instellingen te bevorderen. Ook kwam het advies om Tutorials voor ‘inkomende studenten’ van andere universiteiten te ontwikkelen, over hoe de leeromgeving precies werkt.
Bovenstaande uitkomsten en de andere suggesties van studenten worden door de projectleiders meegenomen in de projecten als waardevolle input. De deelnemende studenten hebben tijdens deze meetings nieuwe kennis en vaardigheden opgedaan: een mooie win-win situatie. Zo gaf deelnemer Sanne de Mooij(student Economic Policy) aan: “Het was tof om met studenten van andere disciplines te brainstormen en te zien dat onze ideeën om het onderwijs nog verder te verbeteren daadwerkelijk gebruikt gaan worden.”
Omdat onderwijsvernieuwing nooit ‘af’ is, staat een volgende denktank in dezelfde periode volgend jaar (maart – juli 2022) al op de agenda. Ben jij student en wil ook jij graag je steentje bijdragen? Geef je dan gerust nu al op via Teaching Support.