Onderwijsinnovatie Denktank gestart: studenten denken mee in onderwijsprojecten
Hoe betrek je studenten bij onderwijs en onderwijsinnovatie? Het meenemen van het perspectief van studenten in het ontwerpen en vernieuwen van onderwijs is erg belangrijk. Onderwijs is ten slotte vóór de student. Daarom heeft Educate-it een studentendenktank ontwikkeld: een trainingsprogramma waarin studenten input kunnen geven op onderwijsinnovatieprojecten die momenteel worden uitgevoerd binnen de UU. In ruil hiervoor kunnen zij nieuwe kennis en vaardigheden opdoen. Op 14 april is de Onderwijsinnovatie Denktank voor de tweede keer van start gegaan, dit jaar met 13 deelnemende studenten.
In een periode van drie maanden (van april tot en met juni 2021) wordt in vier sessies dieper ingegaan op verschillende onderwijsprojecten die op dit moment binnen de universiteit worden uitgevoerd, zoals Learning analytics, Onderwijs op afstand, Flexibilisering van het onderwijs en studentmobiliteit en Ondersteuning van docenten bij het innoveren van onderwijs. De studenten denken mee over het onderwijs van de toekomst en de verdere ontwikkeling van de projecten.
Tijdens de sessies worden studenten eerst voorzien van de achtergrond en context van een project. Zo kunnen zij vervolgens gerichte en waardevolle input geven op het project. De projectleider verwerkt deze input in het projectplan, zodat het studentenperspectief ook écht een plek krijgt in het besproken project.
De motivatie van de deelnemende studenten, die vrijwillig meedoen in dit trainingsprogramma, loopt uiteen van het meedenken over hoe onderwijs leuk en toegankelijk kan worden gehouden voor zowel huidige als toekomstige studenten tot het leren hoe je van idee tot implementatie komt. Ook het samenwerken over opleidings- en faculteitsgrenzen heen en het actief bijdragen aan het bevorderen en waarborgen van de kwaliteit van het wetenschappelijk onderwijs wordt belangrijk gevonden.