Nog meer diepgang in het onderwijs

Student Ronja Knippers
"Samen een hoorcollege actief voorbereiden maakt leren weer leuk!"

Docent Isabelle Spaans
"Mijn studenten oefenen vanuit huis gespreksvaardigheden tot het niveau 'Jeroen Pauw'"

Hoe dan?

De contactmomenten met studenten zijn schaars. Deze wil je als docent dan ook zo goed mogelijk benutten. “De diepte in, in plaats van herhalen!” is een wens die wij vaak van docenten horen. Vanuit Educate-it helpen we jou als docent hier graag mee op weg.

Diepgang in het onderwijs is op verschillende manieren te bereiken; zowel tijdens als buiten het contactonderwijs. Wil je tijdens het contactonderwijs gaan verdiepen, bepaal dan wat de studenten vooraf al kunnen doen, hoe ze dit gaan doen én hoelang ze hiermee bezig zijn. Zorg dat je studenten weten wat er van ze verwacht wordt, ga niet stapelen (en durf dus ook wat te schrappen!) en maak een keuze en zorg dat de opdracht relevant is voor je contactonderwijs.

De voorbereiding kan op een interactieve manier en door toevoeging van verschillende media aantrekkelijker voor de studenten worden. Daarnaast geeft het de mogelijkheid tot directe feedback voor de student tijdens het leerproces. Bovendien kan het je als docent informatie opleveren wat de studenten al onder de knie hebben en wat ze lastig vinden. Hoe pak je dit nu in jouw onderwijs aan? Dit hoef je niet alleen te doen, Educate-it helpt jou graag op weg.

Zo ondersteunt Educate-it het gebruik van Xerte, een online omgeving om zelf e-learning modules te maken. Hierdoor kun je de voorbereiding verrijken met afbeeldingen, video’s  en interactieve vragen en oefeningen. Deze vorm van voorbereiding kun je bijvoorbeeld inzetten voorafgaand aan een practicum, zodat de studenten tijdens het practicum zelf direct aan de slag kunnent!

Welke toekomst de studenten ook tegemoet gaan, het ontwikkelen van communicatievaardigheden is van groot belang. Het is niet eenvoudig om gedurende het onderwijs iedere student de gelegenheid en een veilige omgeving te bieden om deze vaardigheden te oefenen. Traintool biedt deze mogelijkheden wel! Daar waar het tijdens contactmomenten vaak slechts mogelijk is om enkele studenten een rollenspel te laten oefenen en hierop feedback te laten ontvangen, is dit met Traintool voor iedere student mogelijk. Aan de hand van een filmpje wordt een situatie voorgelegd. Vervolgens wordt aan de student gevraagd om hierop te reageren. Dit kan hij doen met een video-opname, welke later door docent of medestudenten door feedback kan worden voorzien. Zo krijgt iedere student exact die ruimte om te oefenen tot het gewenste niveau behaald is.

Feedback is essentieel tijdens het leren. Natuurlijk vinden studenten de feedback van de docent waardevol, maar het is lang niet altijd mogelijk al je studenten tussentijds waardevolle feedback te geven. De tool Peergrade kan je hierbij misschien helpen. Als docent formuleer je de feedback criteria of een rubric. Op basis hiervan geven de studenten elkaar feedback. De student leert niet alleen van het kritisch ontvangen van feedback, maar ook het geven van feedback is een nuttige leeractiviteit. Door Peergrade in te zetten wordt het mogelijk gemaakt om je studenten tussentijds van nuttige feedback te voorzien, terwijl het ook praktisch haalbaar blijft voor jou als docent.

Dit is nog maar een aantal van de vele mogelijkheden die Educate-it te bieden heeft.

We doen het samen!

Wil je zelf aan de slag met Xerte, Traintool of Peergrade? Of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan een kijkje in onze toolwijzer.

Het gehele jaar door bieden we workshops, online en blended trainingen aan. Bezoek de Educate-it Academy om het volledige aanbod te bekijken en welke training jou verder kan helpen.

Weet je niet waar je moet beginnen of hoe nu verder? Twijfel dat niet om contact met ons op te nemen, we gaan dan samen kijken wat er bij jouw onderwijs past en hoe we jou hierbij kunnen helpen.