MELD JE AAN VOOR DE EXPOSOOM MOOC VAN UNIVERSITEIT UTRECHT
Op 10 februari lanceert de Universiteit Utrecht een nieuwe MOOC: The Exposome - cracking the science about what makes us sick. Exposoomonderzoek vereist een transdisciplinaire aanpak. Daarom is deze MOOC interessant voor huidige en toekomstige studenten en onderzoekers op het gebied van volksgezondheid, milieugezondheid, biowetenschappen, klinische geneeskunde, geowetenschappen, geesteswetenschappen en sociale en gedragswetenschappen. Doe mee en schrijf je in!
Het exposoom: een wild idee
Wat zijn de oorzaken van ziekten? We weten dat de meeste ziekten het gevolg zijn van een combinatie van genen en omgeving (nature and nurture). Onze genen alleen bepalen niet ons lot. Voor de meeste complexe ziekten zijn externe factoren - milieufactoren in ruime zin - belangrijker. Dit omvat onze leef- en werkomgeving, voeding, sociale steun en stress, vervuiling en blootstelling aan infectiekiemen. Exposoomonderzoek gaat over het ontdekken van de niet-genetische drijfveren van gezondheid en ziekte.
Afgeleid van de term blootstelling, vertegenwoordigt het Exposoom het geheel van blootstellingen waarmee we gedurende ons leven te maken krijgen. Het vertegenwoordigt ook de biologische reacties die voortkomen uit externe blootstellingen.
Doe mee met onze experts in deze 6-weekse cursus
In deze MOOC bieden onderzoekers van de Universiteit Utrecht en/of het NWO-gravitatieprogramma Exposome-NL hun expertise aan. Onder andere Roel Vermeulen, Virissa Lenters en Daniel Oberski zullen u kennis laten maken met het exposoom concept; waarom het belangrijk is; hoe we het exposoom meten; en de datawetenschappelijke stappen die nodig zijn om associaties met gezondheidsuitkomsten vast te stellen. De cursus wordt afgesloten met reflecties over wat er nodig is om dit ontluikende en transformatieve onderzoeksveld vooruit te helpen.
Elke cursusweek bevat minstens één video van een lezing of interview, wat lectuur, een discussieopdracht en een korte quiz om je eigen kennis te testen. In de laatste cursusweek maak je een eindopdracht waarin je alle kennis toepast die je in deze cursus hebt opgedaan. Ook geef je minstens één van je medestudenten feedback op hun opdracht.
Kun je niet wachten om te beginnen? Bekijk dan eerst dit verhaal voordat de MOOC begint: https://www.uu.nl/en/organisation/in-depth/decoding-the-exposome-the-biggest-influencer-on-health
De Universiteit Utrecht biedt naast deze MOOC (Massive Online Open Course) ook zeven andere MOOC’s aan die op 10 februari starten. Deze stellen je in staat om vanuit je eigen huis wetenschappelijke onderwerpen te verkennen. Zoals de naam al zegt, zijn deze cursussen gratis en voor iedereen toegankelijk.