Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it

Bezoek nieuwe website

Meer interactie met studenten

Docent Dorien Nieuwenhuijsen
"Ik krijg mijn studenten op het puntje van hun stoel"

Student Ivo Hora
"Met sterren en reviews versterken we elkaars werk"

Hoe dan?

Interactie is niet alleen leuk, het kan bijdragen aan het leerproces. De meeste docenten zullen dan ook aangeven dat zij interactie met studenten één van de meest waardevolle onderdelen van het vak vinden. Maar hoeveel ruimte is hiervoor in praktijk? Vaak worden colleges gebruikt om stof te herhalen, zijn de groepen overvol en lijkt de student ook niet altijd makkelijk te bereiken. Kan dit anders? Zeker!

Je kunt overwegen om (een deel van) de kennisoverdracht voorafgaand aan het contactonderwijs te laten plaatsvinden. Dit geeft je ruimte om tijdens de bijeenkomst in te gaan op de stof die de studenten moeilijk vonden of om dieper in te gaan op de stof, bijvoorbeeld door middel van casuïstiek. Je kunt dit zowel toepassen bij kleinere, als bij grotere groepen studenten. Wat kun je gebruiken om dit te realiseren?

Je kunt gebruik maken van kennisclips voor online kennisoverdracht. Maak je je zorgen of je studenten de informatie wel begrijpen of wil je weten hoe echt een programma op maat hebben voor de bijeenkomst zelf? Dan kun je ervoor kiezen om vragen toe te voegen aan je kennisclips die de studenten kunnen beantwoorden en waarop zij direct feedback ontvangen.

Ook met een online voorbereiding kan het nog steeds lastig zijn om tijdens de bijeenkomst zelf de interactie met je studenten te bereiken. In een kleine groep kun je studenten vragen hun naam op een papier te schrijven en dit als naambordje voor zich neer te zetten. Het persoonlijk aanspreken van studenten kan helpen om de interactie te verhogen en te zorgen dat je daadwerkelijk met de meeste studenten interactie hebt. In een grotere groep is dit lastiger. Een votingtool kan dan helpen. Hiermee kunnen studenten via hun eigen smartphone of laptop jouw vragen beantwoorden. Wat weten ze al van het onderwerp, wat vinden ze lastig? Voeg bijvoorbeeld een tentamenvraag in; het activeert je studenten en ze weten direct of ze het voldoende begrepen hebben. Ben je benieuwd naar hun mening, of welk cijfer ze geven voor dit college? Op een snelle en eenvoudige manier test je kennis of peil je de mening van de hele groep. De resultaten verschijnen live op het scherm. Dit geeft je niet alleen inzicht in hun kennis en meningen, het bied je ook een mogelijkheid om te discussiëren over de resultaten.

En dit zijn nog maar twee van de vele mogelijkheden die Educate-it te bieden heeft. We kunnen je ook adviseren over het stimuleren van interactie tussen studenten onderling.

We doen het samen!

Wil je zelf aan de slag met een Votingtool? Of ben je benieuwd naar andere mogelijkheden? Neem dan een kijkje in onze toolwijzer.

Het gehele jaar door bieden we workshops, online en blended trainingen aan. Bezoek de Educate-it Academy om het volledige aanbod te bekijken en om te bepalen welke training jou verder kan helpen.

Weet je niet waar te beginnen of hoe je verder moet? Twijfel dat niet om contact met ons op te nemen. We gaan dan samen kijken wat er bij jouw onderwijs past en hoe we jou hierbij kunnen helpen.

Contact

Share