Magie met smartphone tijdens college – Matthijs Vink

Studenten en docenten gebruiken massaal hun smartphones voor alles en nog wat, behalve bellen. Je kunt die smartphone ook inzetten tijdens je college’s. Bijvoorbeeld voor Presenterswall: een e-voting app. Presenterswall is een van de vele leuke digitale onderwijsinnovaties die ik via Educate-it tegenkwam. De eerste keer dat ik dit zag, voelde het als magie: op je eigen smartphone geef je antwoord op een vraag en dat antwoord verschijnt vervolgens op het scherm voor in de collegezaal! Je ziet steekwoorden verschijnen, of een grafiek veranderen al naar gelang de antwoorden van je mede-studenten. De verbazing die ik ervoer, zag ik ook bij mijn studenten toen ik deze app gebruikte om wat meningen in de groep te peilen. Het is een prima tool om bijvoorbeeld tijdens een introductie-les snel een overzicht te krijgen en te geven van verwachtingen van de cursus. Of je kunt tijdens je college via een paar oefenvragen checken of de lesstof bij de studenten is aangekomen. Doordat je met Presenterswall de uitkomst kunt verbergen totdat iedereen geantwoord heeft voorkom je dat studenten ‘meelopen’ met het meest populaire antwoord. Deze tool biedt veel mogelijkheden om op een frisse en spannende manier met je groep aan de slag te gaan.