Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it

Bezoek nieuwe website

Video

Een kennisclip is een korte video van 5 à 10 minuten met uitleg over één specifiek onderwerp. De clip kan verrijkt worden met een aantal vragen. Als voorbereiding op het contactonderwijs bekijken studenten de kennisclip online, beantwoorden ze de vragen en kunnen ze aangeven welke informatie niet duidelijk is. Via learning analytics krijgt de docent inzicht in de struikelpunten. Tijdens het contactonderwijs kan er extra aandacht worden gegeven aan deze punten en kan er dieper op de leerstof worden ingegaan. Het onderwijs kan zo meer op maat worden gegeven.

Wil je leren hoe je jouw onderwijs activerend(er) kunt maken? Bekijk ons aanbod en kies de vorm die bij je past!

 • Educatieve kijkwijzer
  De Educatieve Kijkwijzer bevat tien kwaliteitscriteria voor hoogwaardige audiovisuele bronnen. Hoe meer kwaliteitscriteria van toepassing zijn op een bepaalde bron hoe hoger de kwaliteit.
 • Vlog Leonie Heres
  In deze vlog, een uit een reeks van vlogs, vertelt UU docent Leonie Heres over haar ervaringen met de inzet van kennisclips in haar onderwijs.
 • Aanbevelingen videogebruik
  Dit artikel geeft een overzicht van het gebruik van video in het online-onderwijs. De bijlage bevat een handig overzicht van de verschillende vormen van video zoals ‘talking head’ of ‘screencast’ met daarbij steeds een aantal vragen om de lezer te laten nadenken over de meerwaarde van die gekozen vorm.
 • Prezi van Winnifred Wijnker
  In deze prezi ‘De kracht van het beeld benutten’ legt Winnifred Wijnker uit wat de sleutel is tot succesvol leren met video. Winnifred doet onderzoek naar ‘Film and video for education’.
 • Video designed for learning
  Dit artikel beschrijft het gebruik van video in het onderwijs gekoppeld aan verschillende leerdoelen.

Wil je weten welke online tools je kunt inzetten om kennisclips te maken? Ga naar de toolwijzer!

Inspiratie opdoen van collega’s die kennisclips hebben gebruikt? Ga naar de inspiratiepagina!

Share