Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Kennisclip

Een kennisclip is een korte video van tussen de vijf en tien minuten dat een specifiek onderwerp behandeld. Je kunt kennisclips gebruiken voor dingen als:

 • Flipping the classroom - Verdieping onderwijs: de student kijkt thuis naar de kennisclips en maakt de opdrachten. Tijdens de contactmomenten kun je dieper op de stof ingaan.
 • Learning analytics:gedurende het kijken van kennisclips kunnen data (learning analytics) van studenten verzameld worden. Aan de hand van deze gegevens kun je achterhalen waar studenten moeite mee hebben. Hier kun je tijdens de contactmomenten extra aandacht aan besteden.
 • Instructie: instructiefilmpjes over hoe een bepaald apparaat werkt, zodat studenten dat ter plekke (tijdens veldwerk of in een laboratorium) nog een keer kunnen kijken hoe het precies werkt.
 • Vergroting toegankelijkheid (onderwijs)materiaal: opnames kun je hergebruiken of delen met andere docenten binnen cursussen, curriculum, UU breed en daarbuiten. Lees hiervoor meer in repository.

Contact

 

 
Kennisclip opgenomen in DIY Studio Doelgroep: Biology studenten
 • De kennisclip van Biologie leidt de studenten door een hoofdstuk van het boek.
Opgenomen met MyMediasite in de DIY-studio

Kennisclip opgenomen op werkplek/thuis Doelgroep: Studenten onderwijskunde Opgenomen met Mymediasite desktoprecorder met de eigen computer. De verschillende kennisclips van die cursus staan bij elkaar in een catalogus. Opmerkingen:
 • Let op dat er weinig achtergrondgeluid is
 • Vraag jezelf af of je zelf in beeld wilt (kunt ook screencast gebruiken)
 • Test van tevoren het geluid uit

Lightboard Doelgroep: Leerlingen VWO Het light board kun je inzetten als studenten stap voor stap met je mee moeten denken, bijvoorbeeld bij het afleiden van formules. Opgenomen met in Teaching & Learning Lab (TLL). Opmerkingen:
 • Je hebt een operator nodig voor de opname
 • Handschrift moet goed leesbaar zijn
 • Van tevoren nadenken over indeling van het bord
Kennisclips gemaakt door studenten van de Master Public Science Communication Doelgroep: Verschillende doelgroepen Zie meer

Soil Sampling instructie Wouter Marra Doelgroep: Studenten geowetenschappen

Professionele video Kennisclip over het maken van kennisclips
Als je een kennisclip wilt gebruiken in je onderwijs, kun je jezelf de volgende vragen stellen:
 • wat moeten de studenten hiervan leren?
 • wat moeten ze na afloop met de informatie gaan doen?
 • welk verhaal wil je ze vertellen?
 • welke beelden wil je ze laten zien?
 • Hoe passen de kennisclips in de rest van mijn onderwijs?
Je kunt zelf een kennisclip maken, bestaande kennisclips van internet halen of misschien hebben collega’s al kennisclips gemaakt die je kunt gebruiken. Deze vragen komen aan de orde in de online module ‘Kennisclips’ en bij de verschillende workshops die Educate-it workshops organiseert. (Meer informatie vind je in de docentcirkel) Als je een kennisclip van internet wilt gebruiken, kun je hier tips vinden waar je op moet letten. Mediasite is het videoplatform van de Universiteit Utrecht. Hier kun je kennisclips van collega’s vinden. Inhoudelijke voorbereiding Voor een goede kennisclip heb je een boeiend verhaal nodig dat je (eventueel) ondersteunt met je een Powerpoint presentatie.
Praktische voorbereiding Je kunt ook een kennisclip opnemen met Powerpoint. De handleiding hiervoor vind je hier. Als je zelf een kennisclip gaat opnemen kun je gebruik maken van MyMediasite. Dat kan in de DIY-studio, thuis of op de werkplek gebruik te maken van MyMediasite. Hiervoor moet je een  MyMediasite account aanvragen. Binnen twee dagen kun je dan inloggen met je SolisID. Als je gaat opnemen in de DIY-studio, moet je deze van tevoren reserveren. Zie daarvoor de instructies. Als je voor het eerst gebruikt gaat maken van de DIY-studio, kun je voor praktische ondersteuning terecht bij de balie van Educate-it. Als je gebruik wilt maken van een professionele studio, dan kan dat eveneens in het TLL. Kijk voor meer informatie op de website van het TLL. Als je een kennisclip wilt laten maken door een professioneel bedrijf, dan zijn daar aparte regels voor. Kijk hiervoor op de website van de UU.
Als je je verhaal hebt voorbereid en je PowerPoint is af of je hebt de beelden die je wilt gebruiken uitgezocht, kun je de kennisclip (laten) opnemen. Houd bij het opnemen rekening met je kleding en sieraden. Zo kan een armband bijgeluiden creëren wanneer deze op het bureaublad komt. Draag tijdens de opname geen kleding met ruitjes of streepjes. Het moiré-effect geeft een beeld dat het meekijken erg lastig maakt. Vermijd ook hele felle en donkere kleuren zoals zwart. Kettingen/shawls kunnen ook in de weg zitten. In the DIY-studio: Als je gaat opnemen in de DIY-studio, moet je deze van tevoren reserveren. Zie daarvoor de instructies.
 1. Je logt in met je UU-account op de aanwezige desktop.
 2. Het gebruik van je eigen laptop in de DIY-Studio is nog niet mogelijk, zorg er dus voor dat de presentatie op een USB-stick of op de O-schijf staat.
 3. Zorg dat je alle benodigdheden voor je presentatie bij je hebt. De studio biedt de mogelijkheid om je PowerPoint-notities (presenters notes) op het scherm te tonen.
 4. Lees van tevoren de handleiding door. Klik hier voor de handleiding MyMediasite.
Editen Als de kennisclip opgenomen is, kun je die nog aanpassen. De mogelijkheden hiervoor zijn binnen MyMediasite echter wel beperkt. (Zie hoofdstuk 3 in de handleiding. Een meer gedetailleerde handleiding is hier beschikbaar). Je hebt ook de mogelijkheid om je kennisclip te downloaden en in andere software te bewerken. Beschikbaar stellen Je kennisclip wordt opgeslagen in Mediasite, het videoplatform van de Universiteit Utrecht. De link naar die kennisclip kun je beschikbaar maken in Blackboard of een andere leeromgeving waar je studenten toegang toe hebben. Hiervoor moet je de kennisclip wel op viewable zetten. Standaard wordt de kennisclip opgeslagen als private. Je kunt de MyMediasite desktoprecorder ook op je eigen computer downloaden. Voor de opnames heb je een losse webcam en microfoon nodig als deze niet standaard in je computer/laptop zitten. Deze kun je lenen bij AV-dienst van FSC.
Algemeen Wil je advies of ondersteuning bij het inzetten van kennisclips en E-lectures in je onderwijs? Neem dan contact op met je facultaire contactpersoon voor E-lectures. Universiteit Bibliotheek Uithof Bij de Educate-it balie (2e etage) zijn studenten aanwezig die uitleg kunnen geven over het gebruik van de studio. Als je de studio boekt krijg je een mail over de ondersteuningsmogelijkheden. Teaching & Learning Lab Hier kun je zelf een kennisclips opnemen of samen met de studio-operator opnames maken met een Lightboard of Greenscreen. Voor de studio aan de Kromme Nieuwe  Gracht 80 kan ondersteuning worden aangevraagd op basis van beschikbaarheid. Als er problemen zijn met de software kun je contact opnemen met de ITS-helpdesk: (030) 253 4500. Als de ITS-helpdesk het probleem niet kan oplossen, worden vervolgacties met een functioneel beheerder van MyMediasite afgestemd.

Share