Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Educate-it heeft een nieuwe website. Sla deze link op in uw bladwijzers: https://www.uu.nl/onderwijs/educate-it

Bezoek nieuwe website

Feedback

Effectieve feedback geeft studenten inzicht in hun eigen leerproces: waar staan ze nu in hun kennis, vaardigheden of gedrag en wat kunnen ze nog verbeteren? De feedback is meestal gerelateerd aan de leerdoelen van een cursus, maar kan ook gerelateerd zijn aan de leerdoelen die studenten individueel hebben geformuleerd. Bij peer feedback wordt de feedback door een medestudent gegeven.

  • Door het geven van feedback help je studenten om het gewenste niveau te bereiken. Feedback wordt daarom bij voorkeur tussentijds gegeven, bijvoorbeeld op een conceptversie van een paper.
  • Studenten leren van het geven van peer feedback. Zij evalueren en vergelijken de opdrachten, formuleren verbeterpunten en krijgen een goed beeld van de criteria van de opdracht. Dit leidt er vaak toe dat ze hun eigen werk gaan verbeteren en dit kan resulteren in betere leeruitkomsten.

Wil je leren hoe je feedback in jouw onderwijs kunt toepassen? Bekijk ons aanbod en kies de vorm die bij je past!

  • Checklist inzet peer feedback proces Deze checklist kun je gebruiken als je een peer feedbackproces voor een cursus gaat inrichten, alle aspecten die daarbij een rol spelen komen aan de orde.
  • Feedbackwijzer Educate-it Met behulp van de feedbackwijzer kun je nagaan welke tools er zijn voor welk soort opdrachten.
  • Interview Renée Filius In deze video geeft Renée Filius een toelichting over haar onderzoek naar de relatie tussen online peer feedback en diep leren. Zie ook haar proefschrift op researchgate.
  • Animatie effectieve feedback Deze animatie behandelt de zeven principes van effectieve feedback van Nicol & Macfarlane-Dick.
  • Video peer feedback voor studenten Deze video kun je gebruiken wanneer je peer feedback in je cursus gaat inzetten. Plaats het bijvoorbeeld als achtergrondinformatie op Blackboard of gebruik het tijdens een werkgroep als toelichting op een opdracht met peer feedback. In de video (vlog) geeft onderwijskundige Nies Kraan antwoord op vragen als: “Waarom moet ik als student feedback op opdrachten van medestudenten geven? Waar moet je als student op letten als je peer feedback gaat geven? En wat is eigenlijk goede feedback?”

Wil je weten welke online tools je kunt inzetten om (peer)feedback toe te passen? Ga naar de toolwijzer!

Inspiratie opdoen van collega’s die (peer)feedback hebben toegepast? Ga naar de inspiratiepagina!

Share