Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Chris Phielix (FSW) vertelt

Maandag 3 september 2018 was het dan eindelijk zo ver, de start van de introductieweek luidde niet alleen het begin van het nieuwe collegejaar in, maar ook het begin van een nieuw tijdperk voor de UU: die van Bring Your Own Device (BYOD). Vanaf september gaat men er bij de faculteiten Beta, Geo en FSW vanuit dat studenten hun eigen laptop meenemen naar computerpractica (zie https://students.uu.nl/fsw/byod). Studenten die tijdens het practicum niet over een eigen laptop kunnen beschikken, kunnen er voor die dag één lenen van de UU.  Studenten kunnen met laptop en een internetverbinding via MyWorkplace (https://students.uu.nl/myworkplace) overal en altijd toegang krijgen tot de meest gebruikte software en applicaties, en zijn hiervoor niet langer afhankelijk van een computerleerzaal (CLZ). Voor docenten heeft het ook voordelen: zij kunnen practicumopdrachten als ‘huiswerk’ opgeven en deze in ‘reguliere’ onderwijsruimtes bespreken, dit maakt hen dus flexibeler in het organiseren van hun onderwijs.

Eind september is er ook weer een mijlpaal bereikt binnen het digitaal toetsen. Vrijdag 21 september hebben in totaal 1400 studenten een digitale toets gemaakt, verdeeld over twee sessies (600 en 800 studenten). Dit was een absoluut record voor zowel de FSW als de UU. Overigens groeit het aantal digitale toetsen per jaar nog steeds binnen de FSW. Wil jij ook digitaal toetsen? Kijk dan eens op https://educate-it.uu.nl/digitaal-toetsen/.

Bij de afdeling Methoden & Statistiek (M&S) is men dit collegejaar (2018-2019) gestart met het online oefenplatform Grasple waarin studenten uitleg krijgen over diverse statistische onderwerpen en kunnen oefenen met verschillende soorten vragen. Er staan meer dan 100 onderwerpen en ruim 2500 vragen in Grasple (Nederlands en Engels). Studenten kunnen op eigen locatie/in eigen tijd oefenen met thema’s die zij zelf als lastig ervaren. Hierdoor hoeft er tijdens contacttijd minder herhaald te worden. Bovendien beschikt Grasple over learning analytics waarmee inzichtelijk kan worden gemaakt, voor student en docent, welke onderdelen nog niet goed worden beheerst. Voor meer info zie: https://educate-it.uu.nl/toolwijzer/#tool-statistiek-oefenen

Ook dit collegejaar zet de FSW zich weer in om docenten optimaal te ondersteunen bij hun onderwijsprocessen, met als doel hun werkdruk te verminderen en de kwaliteit van het onderwijs te waarborgen. De inzet van innovatieve tools en didactische vaardigheden kunnen hier aan bijdragen. In dialoog met de docent bepalen we welke middelen (bijvoorbeeld tools) de gestelde wensen en (leer)doelen het beste dienen. Nieuwsgierig hoe we dat doen? Neem gerust contact op (icto.fsw@uu.nl) of neem een kijkje op onze facultaire website (https://educate-it-fsw.sites.uu.nl/).

 

 

 

Share