Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Chris Phielix (FSW) vertelt

“Positieve sfeer in de werkgroep én goede inhoudelijke voorbereiding op het tentamen”

Aan mij de eer om als eerste een update te geven over de onderwijsinnovaties bij de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW), op de splinternieuwe website van Educate-it!

Dat veel docenten in onze faculteit het afgelopen jaar aan de slag zijn gegaan met het innoveren van hun onderwijs is bij ons, het ICT & Onderwijs team FSW, niet onopgemerkt gebleven. Wij hebben bijvoorbeeld het afgelopen collegejaar (2016-2017) het aantal digitale toetsen zien groeien van 7 naar 51! Niet alleen de inzet van digitaal toetsen nam een enorme vlucht, maar ook het gebruik van kennisclips en andere onderwijsinnovatietools, zoals de voting tool ‘PresentersWall’.

Begin december werd ik nog bedankt door een docent die ik had getipt over het gebruik van voting tools. De docent had ‘Kahoot-it’ gebruikt in haar werkgroep en liet studenten in kleine groepen strijden om wie de meeste vragen over de tentamenstof goed kon beantwoorden. Het leverde veel hilariteit en plezier op! Het resultaat: een zeer gezellige en positieve sfeer in de werkgroep én een goede inhoudelijke voorbereiding op het tentamen. Wat wil je nog meer?

Er zijn ook docenten die in één klap op meerdere fronten hun onderwijs innoveren. Zo heeft docent Matthijs Vink van Psychologie zijn cursus ‘geflipt’. Met onze hulp en die van  Educate-it heeft de docent kennisclips gemaakt en deze verrijkt met meerkeuzevragen middels de tool Scalable learning. Ook heeft hij de voting tool ‘PresentersWall’ ingezet én tot slot nog een digitale toets afgenomen in Remindo. Docent en studenten zijn beiden erg tevreden over de onderwijsinnovaties in deze cursus. Met name de ‘meet the expert’-sessies, waar studenten konden discussiëren en vragen stellen over de inhoud van de kennisclips, werden erg enthousiasmerend en waardevol gevonden. De docent benadrukte dat de ervaren hulp en ondersteuning vanuit de faculteit en Educate-it absoluut doorslaggevend zijn geweest om al deze innovaties door te voeren. Zonder deze hulp was het zeer complex en tijdrovend geweest, en was een aantal innovaties waarschijnlijk niet gerealiseerd.

Tot slot vindt een andere grote onderwijsinnovatie plaats bij de afdeling Methoden en Statistiek. Zij gaan hun hele bacheloronderwijs vernieuwen en onderzoeken de mogelijkheden rondom digitaal toetsen. Mede dankzij de inzet van Educate-it kunnen studenten volgend collegejaar (2018-2019) online aan de slag met een adaptieve, inspirerende en uitdagende leeromgeving!

Ik ben heel benieuwd welke docenten er komend jaar bij ons binnen lopen voor een vrijblijvend gesprek over de mogelijke innovaties binnen hun onderwijs. De deur staat altijd open in kamer G0.05 van het Langeveldgebouw!

 

Chris Phielix (ICTO-manager FSW & Educate-it contactpersoon FSW)

 

Share