Logo Universiteit Utrecht

Educate-it

Betrek je studenten

Het betrekken van studenten bij hun onderwijs kan helpen om het onderwijs succesvoller te maken. In het geval van onderwijsvernieuwing is het belangrijk om studenten mee te nemen in het proces. De mate van studentbetrokkenheid zelfs bepalend zijn voor slagen van de vernieuwing.

Studentbetrokkenheid kan in de verschillende fases van een cursus plaatsvinden. Wanneer studenten worden betrokken bij het ontwerpen van onderwijs, spreken we over co-creatie. Bij het betrekken van studenten tijdens het uitvoeren van onderwijs, kan onderscheid worden gemaakt in het informeren en het activeren van studenten.

Wil je leren hoe je jouw studenten kunt betrekken? Bekijk ons aanbod en kies de vorm die bij je past!

Wil je leren hoe je de studentbetrokkenheid in jouw onderwijs kunt vergroten? In het verdiepende deel van de online training (Her)Ontwerp je onderwijs met blended learning komen co-creatie en het informeren en activeren van je studenten uitgebreid aan bod.

Training studentbetrokkenheid

Studenten betrekken is een belangrijk aspect van het onderwijs. Helaas klinkt dit vaak nog als een uitdaging en is het lastig te bepalen waar je kan beginnen.

Deze training gaat kort in op waarom je je studenten zou willen betrekken en op wat voor manieren dit mogelijk is voorafgaand aan-, tijdens en na het geven van onderwijs.

Naar de training

Training Blended Learning voor Student assistenten

Deze online training is speciaal ontwikkeld voor student-assistenten die willen meedenken over nieuwe mogelijkheden in het onderwijs en meer willen weten over blended learning. Je kunt een selectie maken uit de verschillende thema’s die aan bod komen:
– Onderwijs ontwikkelen: het meedenken over de inrichting van de cursus en het voorbereiden van online en face-to-face activiteiten
– Onderwijs geven: ins & outs omtrent online en face-to-face werkvormen en interactie met studenten
– Feedback & toetsing: de mogelijkheden voor het geven van digitale feedback en het inzetten van peer feedback
– Tools: praktische informatie over verschillende tools (apps, programma’s of middelen) die je kunt inzetten in je onderwijs

Log in

Wil je face-to-face aan de slag met studentbetrokkenheid en kijken of co-creatie, het informeren of activeren van studenten een grotere rol kan spelen in jouw onderwijs? Vraag dan voor jou, je team en misschien wel je studenten een workshop aan over dit thema!

Wil je liever 1-op-1 in gesprek? Dat kan natuurlijk ook! Heb je al een idee hoe je studentbetrokkenheid in je onderwijs wilt inzetten? Neem ook dan contact met ons op, we kunnen je ondersteuning op maat bieden.

Neem contact op

De onderstaande matrix geeft een overzicht van verschillende manieren - op verschillende momenten en levels - waarop je samen kan werken met studenten.

Klik hier om de inspiratiematrix in een nieuw tabblad te openen.

Wil je je studenten informeren over Blended Learning? Je kunt gebruik maken van de volgende materialen:

Studentensite van Educate-it

  • Hier kunnen studenten informatie vinden over blended learning, de online tools die in hun onderwijs worden gebruikt en tools die ze zelf graag zouden inzetten. Ook algemene informatie over het Educate-it programma is aanwezig. Daarnaast beschikt de site over een online prikbord waar studenten hun ideeën of vragen kunnen plaatsen.

Animatie over blended learning

  • Met deze animatie kunnen studenten bij aanvang van een blended cursus worden geïnformeerd over de definitie van blended learning, wat het inhoudt en wat het hen kan opleveren.

Korte online training over blended learning.

  • In deze korte online training maken studenten kennis met de basiskenmerken van blended learning. Ze kunnen de training op hun eigen tempo, en tijd- en plaats onafhankelijk volgen.

Online training over blended learning voor student-assistenten

  • Deze meer uitgebreide training is ontwikkeld voor student-assistenten en voor studenten die een actievere rol hebben – bijvoorbeeld tijdens een co-creatie project. Deze training gaatin op het ontwerpen van een blended cursus en is ook op eigen tempo en tijd- en plaats onafhankelijk te volgen.

Wil je je studenten voorbereiden op een specifieke tool? Ook hier is materiaal voor beschikbaar:

  • Veel tools hebben een studentenhandleiding. Deze vind je bij de desbetreffende tool op de toolwijzer.
  • Als je jouw studenten wilt voorbereiden op het geven van goede peerfeedback, laat ze dan deze video zien: Effectieve peerfeedback
  • Als je jouw studenten wilt voorbereiden op het formuleren van toetsvragen, laat ze dan deze video zien: Meerkeuzevragen formuleren

Extra informatie over activerend onderwijs vind je bij het thema activerend onderwijs.

Wil je weten welke online tools je kunt inzetten om in je onderwijs te verbeteren? Ga naar de toolwijzer!

Inspiratie opdoen van collega’s die hun onderwijs hebben verbeterd? Ga naar de inspiratiepagina!

Share